Page content

Zonder deze 2 instellingen zijn je WhatsApp berichten NIET 100% veilig

Zonder deze 2 instellingen zijn je WhatsApp berichten NIET 100% veilig

Eerder deze maand kondigde WhatsApp aan dat berichten via ‘end-to-end-encryptie’ versleuteld worden en daardoor niet meer door derden of WhatsApp zelf gelezen kunnen worden. Het idee dat anderen, al dan niet met kwade bedoelingen, mijn berichten kunnen lezen geeft mij een ongemakkelijk gevoel en daarom ben ik blij dat WhatsApp die stap genomen heeft.

Er is echter een addertje onder het gras, of liever gezegd twee addertjes. Er zijn namelijk twee instellingen die je moet wijzigen wil je er 100% van verzekerd zijn dat anderen nooit, maar dan ook echt nooit, jouw berichten kunnen lezen. Hieronder behandel ik beide instellingen.

Toon beveiligingsmeldingen AAN

Zonder in detail te treden over end-to-end-encryptie is het belangrijk te begrijpen dat berichten versleuteld worden met digitale sleutels. Zo’n digitale sleutel (op je telefoon) bewijst dat jij bent wie je bent en dat jij de enige bent die het bericht kan lezen. Als je echter een nieuwe telefoon krijgt of je installeert WhatsApp opnieuw, dan krijg je een nieuwe digitale sleutel. Gelukkig biedt WhatsApp de mogelijkheid dat je een waarschuwing krijgt wanneer ‘de andere kant’ een nieuwe sleutel introduceert. Echter de instelling om die waarschuwing te krijgen staat standaard UIT! Zodoende zou een kwaadwillende derde er tussen kunnen zitten zonder dat jij dat in de gaten krijgt.

Om voornoemde instelling te wijzigen ga je in WhatsApp naar ‘Instellingen’ -> ‘Account’ -> ‘Beveiliging’. Zet daar de instelling ‘Toon beveiligingsmeldingen’ op AAN.

IMG_1008

Automatische reservekopie UIT

De tweede instelling betreft de backup van je WhatsApp historie in de cloud. Deze backup is vaak niet beveiligd of in elk geval niet beveiligd op een manier waarbij jij de enige bent met de sleutel. Die backup is natuurlijk handig als je een nieuwe telefoon krijgt of wanneer je WhatsApp opnieuw wilt instaleren en je wilt je de historie van je berichten terug hebben. Echter 100% veilig zijn je berichten in de cloud niet! Je zult dus de afweging moeten maken wat je belangrijker vindt. Mijn WhatsApp conversaties zijn over het algemeen van dien aard dat er geen man overboord is wanneer ik de complete historie zou verliezen, dus ik kies ervoor de backup optie uit te zetten. Dat doe je als volgt: ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’ -> ‘Chats’ -> ‘Reservekopie’ -> ‘Autom. reservekopie’ en kies daar voor ‘Uit’.

IMG_1009

Tenslotte

Tenslotte nog een laatste tip voor iPhone gebruikers. Stel ook bij je iCloud instellingen in dat er geen backup gemaakt wordt van WhatsApp. Ga daarvoor naar de iPhone Instellingen en kies ‘iCloud’ -> ‘iCloud Drive’ en schakel daar WhatsApp uit.

IMG_1010

Heb je een Android telefoon, dan kun je WhatsApp uitsluiten in Google Drive backups.

Als je deze instellingen gewijzigd hebt kun je er 100% op vertrouwen dat een derde nooit jouw berichten kan lezen. Nee, natuurlijk heb je niets te verbergen 😉, maar dat anderen jouw conversaties mee zouden kunnen lezen voelt niet goed, toch?

Met dank aan dit artikel op Wired.com.

Comment Section

0 reacties op “Zonder deze 2 instellingen zijn je WhatsApp berichten NIET 100% veilig

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: